Храм "Св. св. Кирил и Методий" - село Тополово - д-р Иван Василев

Историческата справка показва, че храмът "Св. св. Кирил и Методий" в село Тополово е построен през 1908 г. Изграждането му се извършва от тополовските майстори-зидари Стефан Станчев, Янко Кръстев, Атанас Механджиев и др. Това става след 1905 г., когато в малко Тополово идват преселници от родопските села Петково, Славейно, Момчиловци, Устово, Давидково, както и от съседните Добростан, Новаково и др. Те са се нуждаели от молитвен дом, за която цел е бил построена тази църква. За тази цел джамията в малко Тополово е преустроена в християнски храм.

Архитектурното му оформление е трикорабна базилика със седловиден покрив без кубе. Дължината му е 20 метра, ширината 12 и височината 6 метра.


Има една полукръгла олтарна абсида и един свети престол. Храмът е осветен на 9 ноември 1953 г. от патриарх Кирил.

Иконостасът е гладък, без резба, с рамки за иконите. Направен е от борови дъски от местни мйастори. Дълъг е 11 и висок 3 метра. Архиерейският трон е широк един метър и висок три метра. Стенописи има по свода на светия олтар, изографисан Христос "Пантократор". От лявата му страна е Моисей, а от дясната - св. пророк Илия. Над сводовете до иконостаса има изографисано в медальони св. св. апостоли Петър и Павел и св. апостол Вартоломей. Иконите са събирани като подарък от околните селски църкви. Тази дейност е извършил свещеник Георги Божанов. Храмът притежава всички богослужебни книги и утвари.

Камбанарията е построена през 1934 г. Тя е една архитектурна забележителност в селото. Представлява масивна пететажна сграда. Построена е от майсторите зидари Янко Кръстев и Петър Кумчев. Планът е изработен от архитект Боян Чинков от Пловдив. На петия етаж камбанарията има две звучни камбани. Голямата е монтирана през 1938 г.

Часовникът на камбанарията е монтиран през 1936 г. от софийския майстор Хаджиниколов. По-късно жителите на Голямо Тополово събират пари и монтират циферблат и от северната страна. Оттогава часовникът служи вярно и безупречно на тополовци. Отначало за него се е грижил Ангел Георгиев - певец в храма, а след него - Христо Пачелиев.

В този храм отначало служи Яню йерея.

В следващите години диря след себе си за добре изпълнен дълг пред бога и хората оставят свещениците:

Георги Божанов - роден в Тополово през 1842 година.
Възпитаник на Араповския манастир и сподвижник на Васил Левски. Ръкоположен за свещеник в село Избегли, Конушка нахия, но наскоро е прогонен и се настанява в с. Манастир, Смолянско. Тук служи от 1909 до 1912 година.

През 1912 г. Георги Божанов е вече свещеник на църквата "Св. св. Кирил и Методий" в Малко Тополово. Тук той полага много усилия, докато преобрази този турски молитвен дом в християнски. Поема ролята на таксидиот и обикаля селата от Станимашка и Борисовградска околия, за да събира помощи. С тях слага началото на вътрешната уредба на храма. Привлича за църковен певец Запрян Димитров. След него църковни певци са: Пейо Анастасов, Костадин Матин, Павел Паевски, Ангел Георгиев и Йорданка Ангелова.

Свещеник Божанов е починал през 1924 година. Гробът му е в двора на храма. .

Свещеник Еню Попов е роден в село Тополово. Служи в храма от 1921 до 1930 г. Починал е през 1930 г. на 83-годишна възраст. Погребан е в старите гробища на селото.

Свещеник Сотир Македонски. Роден е в Македония. Служи в храма от 1930 до 1934 г. По-късно се изселва в Македония.

От 1934 до 1953 година свещеник в църквата е Васил Ангелов, тополовец, завършил Пловдивската духовна семинария. Положил е големи усилия за благолепието на храма. През 1934 година е построена камбанарията от майсторите зидари Янко Кръстев и Петър Кумчев. Планът е изработен от арх. Боян Чинков. Часовникът на камбанарията е поставен през 1936 г., а голямата камбана - през 1938 г.

Методи Клинчев е свещеник от 1954 до 1967 година. Роден е на 1 септември 1925 г. в село Виница, Кочанска околия, област Скопска. Завършил Пловдивската духовна семинария през 1943 година. Ръкоположен за свещеник на 7 април 1954 г. в църквата "Св. Марина" - Пловдив.

Ставрофорен свещеноиконом Георги Дюлгеров, тополовец, завежда енорията след напускането на Методий Клинчев. Роден е в Тополово през 1920 г. Завършил е духовната семинария в София през 1958 г. и е ръкоположен за свещеник на 30.11.1962 година. Служи в църквата "Св. Димитър" в Тополово от 1967 до 1996 г.

Неоценима помощ оказва и църковното настоятелство - от съграждането на храма то се грижи за уредбата и благоустрояването му.
 
Copyright 2003-2012 © Станимака - Духовно наследство. All Rights Reserved | Web design, hosting and support by Ивайло Мирчев