Лозаро-винарска къща и тютюнева фабрика в Станимака - Ангел Кръстев

През 1912 г. известната лозаро-винарска фамилия Хаджикузмови регистрира "Българска лозаро-винарска къща". Далеч преди тази регистрация братя Хаджикузмови са едни от най-крупните и известни винопроизводители, не само в Станимака а и в целия регион.

Къщите и винарската изба са били разположени в пространството зад чинара при Каварджията (на мястото на детските ясли). Вината на братя Кузмови са намирали добър приемне само в страната, но и чужбина. При участие на изложба на вина в Брюксел техни вина печелят медали, които още се пазят от тяхна внучка.

За дейността на тази фамилия пише в записки Щерю Кузмов, в които четем, че те са ходили във Франция да закупуват американски пръчки за възстановяване на унищожените от филоксерата лозя в града, така също посещават Сърбия със същата цел.

Щерю Кузмов съобщава в спомените си, че той първи в Станимака филтрира вино. Освен това, представител на тяхната фамилия открива едно от първите винарски заведения в София, а с вино се снабдява от Асеновград.


Също през 1912 г. в града е открита модерна цигарена фабрика. Фабриката е свързана с името на фамилия Каламанди. Тази фамилия е добре известна сред по-възрастното население на града като тютюнофабриканти и търговци. Още в края на XIX в. бащата Тома Каламанди, както и братя Юмерови поставят началото на тютюневата промишленост в града. Щерю Кузмов пише за тях: "Братя Каламанди и Юмерови изкараха първи пакет тютюн, после и цигари "Каламанди".

По пътя на своя баща Тома Каламанди тръгват и синовете му - Жиши и Димитър. На 24 февруари 1912 г. един от синовете основава на свое име дружество "Жиша Т. Каламанди". Дружеството се занимава с изкупуване и "фабрикация на тютюн и цигари", както е записано в регистъра на Пловдивския окръжен съд. Малко по-късно, на 7 април 1912 г., местният вестник "Станимашки глас" в бр. 45 съобщава: "Жиши Каламанди, син на Тома Каламанди, е открил в сдружение нова тютюнева фабрика "Родопи" в града.
 
Copyright 2003-2012 © Станимака - Духовно наследство. All Rights Reserved | Web design, hosting and support by Ивайло Мирчев