Ще възстановим ли старите традиции (избата на Аристидис Чорбаджака) - арх. Стоил Стоилов

Отколе Асеновград празнува своя ден през май. Още като ученик не пропусках случай да празнувам.

Не пропусках екскурзия или учебен час, за да рисуваме старини по улица "Богомилска", да се ровим из криптата на "Св. Богородица Петричка", за да търсим "секретният" изход до реката.

През 1934/45 година малко преди 24 май бях проводен да купя от Чорбаджака малага за празника ни като абитуриенти.Бай Аристидис бе винар от световна класа. Посрещна ни любезно. Въведе ни в механата, поразпита ни и като разбра що за хора сме , отказа ни малага - била твърде буйна за млади хора. И ни отведе в неговата "светая светих" - избата. Спираловидната стълба ни отведе три етажа по-надолу, където имаше масичка и 4 столчета. Настани ни, като добави: "Ще ви дам нещо специално - "Станимашки мискет".

Опитахме и останахме очаровани и освежени.

Този стар ерген - Аристидис Чорбаджака - ни разправи и за следните станимашки вина: т. нар. "Вино на победата" - то било елексирът на тържествата и винаги си пазел по 1 бъчва до Гергьовден - Празника на войската; за сватба се пиело т. нар. "Седмото небе", съхранявано в дъното на избата от деня на раждането до деня на задомяването.
 
Copyright 2003-2011 © Станимака - Духовно наследство. All Rights Reserved | Web design, hosting and support by Ивайло Мирчев