Георги Кехайов (цирков артист) (1938-2010) - Никола Филипов

Георги Кехайов е един от ветераните на българското цирково изкуство. Той е основател на трупа „Кехайови“, която е записала няколко рекорда в „Книгата на Гинес”, между които изграждане на колона от седем човешки ръста. Със съпругата си Ани са направили номерата въздушен балет и акробатичен ексцентрик. Трупата е носител на редица престижни световни награди и отличия. Самият Георги – роден и израснал в Асеновградския квартал Горни Воден, през 2002 година бе единодушно утвърден за почетен гражданин на Асеновград.

По повод годишнината от кончината му и погребване на праха на Георги Кехайов (октомври 2010 г), тук отпечатваме част от дадената за печат книга на Никола Филипов „Свети Кирик”, Горни Воден, Долни Воден”, осветляваща неговата биография и успехите на трупата му.На горниводенската читалищна сцена показа най-напред свои акробатични номера световноизвестният цирков артист, неколкократно записван в „Книгата на Гинес” за рекорди - Георги Кехайов.

Георги Тодоров Кехайов е роден в Горни Воден през 1938 година. От малък се увлича от спорта и след девети клас се прехвърля в Спортното училище в Пловдив. Останал сирак, защото баща му загива от гръмотевица на нивата, той започва работа в трупата на Силаги и Лазар Добрич като същевременно следва задочно във ВИФ. През 1967 година се оженва за акробатката от групата девойки в трупата на Лазар Добрич – Ана Ласкова. Две години по-късно, през 1969 година със съпругата си Ани основават акробатична трупа Кехайови, с която поставят през 1975 г. първия световен рекорд - салтомортална колона от шест човешки ръста. През следващата, 1976 година, поставя рекорд с четворно салто, а на 12 юни 1986 г. регистрира и световен рекорд с колона от седем човешки ръста - Георги е най-отдолу и издържа върху себе си цялото си четиричленно семейство плюс още трима! Ненадминат и досега рекорд, който го поставя сред имената на най-великите циркови артисти на всички времена.

Георги Кехайов е работил в трийсет и пет страни на пет континента, от които над десет години в САЩ. Лауреат е на Голямата награда на Съюза на артистите в България през 1983 г., на Световния цирков фестивал в Рим - 1984 г., на голямата награда „Златен артист” в Белгия през 1985 г. и много други награди. Утвърден е за почетен гражданин на Асеновград. Умира внезапно на 1 октомври 2010 година в дома си в София.

„За да излезеш на манежа на цирк „Риглинг” в Съединените щати - споделяше той - трябва да си в първата десятка на света. Там се събира елитът на световния цирк. Играе се на три манежа едновременно, от които средният е най-престижен. Нашата трупа бе поставено в третия, но само след няколко вечери ни прехвърлиха на централния манеж.”

Дъщерята на Георги и Ани Кехайови - Деспина още на петнадесет години поставя световен рекорд с въртене на обръчи в номера „Хула-хоп”. Тя е успяла да върти сто и два обръча около кръста си и също е вписана в книгата на Гинес за рекордите. За съжаление при изпълнение на въздушен балет с шалове на 22 май 2004 г. на манежа на цирк „Риглинг” в САЩ, тя пада от девет метра височина и загива. В церемонията по погребението й участват около десет хиляди граждани, а на нейно име астрономите кръщават звезда от съзвездието Орион.
По-малката дъщеря на Ани и Георги - Гергана, в цирка се разминава със скорост 90 мили в час с мъжа си в „Глобуса на смъртта”. А нейният син Максимъс пък е записан в „Рекордите на Гинес” като най-малкия артист-моторист – още ненавършил пет годинки е почнал да кара мотоциклет в цирка. Така по традиция цялата фамилия на Георги Кехайов се свързва с елита на световния цирк.

 
Copyright 2003-2011 © Станимака - Духовно наследство. All Rights Reserved | Web design, hosting and support by Ивайло Мирчев