Петко Москов - скулптор (1953-2004) - Светла Москова

Петко Москов е Петко Москов е български скулптор, всепризнат автор на монументалното изкуство.

Роден е на 26.08.1954 г. в с. Патриарх Евтимово, Пловдивско.Завършва първия випуск на Художествената гимназия в град Казанлък през 1972 г.

През 1978 година завършва Национална художествена академия в София, специалност скулптура в курса на проф. Иван Мандов и проф. Илия Илиев. От 1979 година участва редовно в Националните изложби на Съюза на българските художници. Негови творби се намират в Националната художествена галерия - София, СГХГ, в градските художествени галерии в Пловдив, Смолян, Стара Загора, Добрич, Раднево, и в частни колекции в САЩ, Русия, Холандия, Германия, Швейцария, Гърция и др.

Автор е на повече от 50 паметника в България. Носител е на множество награди в национални и международни конкурси. Дългогодишен преподавател в Средно Художествено Училище „Цанко Лавренов“ град Пловдив.

Неговата творба „Св. св. Кирил и Методий“ е подарена на Папа Йоан Павел II по време на гостуването му в България през 2002 година.


Почетен граждани на град Асеновград, автор на монументални творби в цялата страна, между които паметниците на Капитан Петко войвода, на Йоаким Груев и на Св. Св. Кирил и Методий, барелеф на Васил Левски за манастира "Света Петка" до Асеновград, съвместна работа с арх. Петко Прокопиев - монумента на загиналите офицери и войници в Сръбско-българската война в Сливница (поради ранната му смърт работата е довършена от синовете му - Атанас и Георги Москови), скулптурна композиция, посветена на цар Самуил в Гърция и др.
 
Copyright 2003-2012 © Станимака - Духовно наследство. All Rights Reserved | Web design, hosting and support by Ивайло Мирчев