Свети Врачи

история

Храмът е осветен официално на 27 октомври 1996 година, от Пловдивския митрополит Арсений. Самата церемония е изключително вълнуваща и тържествена, понеже това е храм в Асеновград, който е построен след близо 130 годишен застой в църковното строителство в града. Средства за него се събират от всеки дом в квартал "Запад" и близките квартали до него. Начинанието е посрещнато с голямо въодушевление и за кратък период от време средствата са набавени и "Св. Врачи" е построен.

Храмът е разположен зад техникума "Цар Иван Асен II" и началото на кв. "Запад" и обслужва неговите жители. В самото начало инициаторите за изграждането на параклиса са имали намерение да се започне възстановяването на намиращият се някога тук едноименен параклис, но с течение на времето те решили да издигнат нещо по-голямо.

Сегашният храм е дълъг 12 метра и е широк 7 метра.
Проектът за него е изработе и дарен от главния архитект на града тогава - Б. Костадинов.

След като храма беше построен, дарителите и строителите се заеха с неговото благоустрояване. През 2000 година в месеците март-април-май, край храма се направи голяма подпорна стена, на която се постави и хубава червена ограда. След това се направи хубава, дървен навес пред входа, а на западния край на южната стена беше поставена голама икона на светиите - безсребърници, патрони на храма. Освен това в двора има посадени много дървета, както се вижда на снимката, дворът е поддържан винаги в перфектно състояние.

В близост до храма има прихванат извор, наричан "Чешмичката". Тя никога не пресъхва, и преданието говори, че преди векове това е било аязмото на параклис "Св. Св. Козма и Дамян".

   
 
Copyright 2003-2011 © Станимака - Духовно наследство. All Rights Reserved | Web design, hosting and support by Ивайло Мирчев