Параклиси - Асеновград
параклис "Св. Нестор"
За параклиса се знае, че по време на Руско - Турската освободителна война (1877-1878г.), там са се криели мъжете от Станимака. Жените са се крили на тавана на енорийския храм "Света Богородица Успение". Оттам от едно прозорче възрастна жена е наблюдавала прииждащите руски войски и отстъпването на турските. Това тя е съобщавала на наблюдаващите през таванските процепи млади жени. За да успокои населението генерал Дандевил дал нареждане на войските си да набучат на щиковете си парчета сланина, за да разбере населението, че са християнска войска. След като видяли това жените от църквата, както и мъжете от параклиса излезли и посрещнали руските войски. В памет на това събитие параклисът има втора храмова икона на Св. Нестор с дата 1878 година, която е запазена в музейната сбирка при храм "Св. Богородица Успение".

След това параклиса е подновен с личните средства на най-известният станимашки винар - Аристис Чорбаджака. Самият параклис, заедно с намиращия се в съседство параклис "Свети Христофор" са се намирали в лозята на този известен винпроизводител. Смята се че се е ползвал за наблюдателница към лозята.

Целият параклис е изографисан. Изографисването е станало през 1872 година от местни майстори-зографи, които са оставили истински шедьоври. Вероятно тогава е построен и самият параклис.

Еднокорабен, едноабсиден с открита нартика. Предполага се, че е бил засводен.

Заедно с останалите 11 параклиса към енорията на храм "Света Богородица Успение" са обявени за паметници на културата, Д. в. бр. 38 от 15. V. 1970г. Д. в. бр. 37 от 17. II. 1939г. и Д. в. бр. 60 от 1940г. съгласно закона за Паметниците на културата обнародван в Д. в. бр. 29 от 11. IV. 1969г.

Празнува се на 27 октомври. Към църквата "Света Богородица Успение".
 
Copyright 2003-2014 © Станимака - Духовно наследство. All Rights Reserved | Web design, hosting and support by Ивайло Мирчев