Параклиси - Асеновград
параклис "Св. Петка"
Параклисът се намира в близост до параклиса "Свети Пантелеймон" с който са изключително сходни като строеж. Подновен е през XIX век. Кога точно не се знае, но на снимка номер 4, която е от края на XIX век, се вижда ясно, че параклиса е в добро състояние.

Параклисът е от малкото в града ни, за които положените грижи са малко и той е в меко казано окаян вид. Въпреки че индикациите за някаква ремонтна дейност по него са налице (укрепване на вратата, табела с името му), засега няма някаква по сериозна дейност свързана с укрепването и ремонтирането му. Теренът пред и около параклиса е обрасъл с храсти, което прави неугледността още по-фрапираща. Може би факта че този параклис се намира на най-затънтеното място в територията на стария град е причина за моментното му състояние.

Той подобно на параклиса "Свети Димитрий Мироточиви" и съседният нему "Свети Пантелеймон" е построен точно върху скала, като дори на някой места скалата е използвана и като стена. Намира се на улица "Крива". Празнува се на 14 октомври.

Параклисът е към енорията на храм "Свети Василий Велики".
 
Copyright 2003-2011 © Станимака - Духовно наследство. All Rights Reserved | Web design, hosting and support by Ивайло Мирчев