параклисивашата подкрепа

 

Параклиси - Асеновград
параклис "Св. Спиридон"

   Параклисът един от старите в града ни, разположен под Метоха на Бачковския манастир. Първоначалния градеж според арх. Стоилов датира от VII век. Параклисът е вкопан в терена, има нартика и полукръгла абсида. Граден е изцяло от обработен камък. Вътре в него има капител от езическо време.
Възстановен е след 1810 година.
При него прави впечатление, че е от вкопаните параклиси в Асеновград, но характерното, че освен вътрешността, самият параклис е вкопан и от него над повърхността се вижда съвсем малко, освен от северната част. Това е лесно обяснимо с факта, че турците не са разрешавали да се строят църковни сгради високо над земята.
Както се вижда отвън параклиса не е особено впечатляващ като архитектура. Тежко е състоянието на параклиса от към северната страна (както се вижда на снимка 3). Стари керемиди - тип "турски" покриват покрива.

От южната страна параклисът е доста по добре поддържан. Това се дължи на факта, че параклиса е в съседство с къщата на семейството, което от доста години поддържа параклиса.

От север има два прозореца, които са единственият източник на светлина за параклиса.
Жената, която държи ключа за параклиса обяснява, че от доста време с съпруга и бай Ламбри, който е дърводелец по професия и има заслуги за възстановяването на не един от асеновградските параклиси, полагат гружи за състоянието и на този. Именно заради това вътре всичко е в прекрасна дървена облицовка - тавана, стените и изобщо целия интериор.

Въпреки, че отвън параклиса не изглежда особено впечатляващо, вътре богомолеца вижда нещо съвсем друго.

В параклиса се влиза през дебела дървена врата с желязна халка на нея. След това се слиза по няколко каменни стъпала. Именно тогава параклисът "Свети Спиридон" се разкрива в целия си блясък, подреденост и красота.

Както се вижда на снимките долу параклиса "Свети Спиридон" е едно истинско бижу. Всичко е изключително добре поддържано. Има нови манали, иконостаса, както и рамките на самите икони са нови и изработени с майсторство и желание.

На тавана, точно по средата на параклиса има икона на Иисус Христос Пантократор Благославящ (снимка 2). Иконата е стара - от XIX век. На нея има ктиторски надпис на гръцки език. За съжаление снимката на иконата е особено сполучлива, но все пак предлагам тук тази снимка, за да се добие една макар и бегла представа за тази ценна икона.

Колко е стар параклиса не може да се укаже със сигурност. Според преданието "Свети Спиридон" е на повече от триста години, но каквото и да се каже за него той със сигурност той е с важно историческо значение за историята на града ни, неслучайно и архитект Стоил Стоилов го включва в книгата си ''Параклисите на Стенимахос - Станимака'' . Дано скоро в местната преса се обърне повече внимание на този параклис, за да узнаят хората какво богатство има на няколко метра под земята по пътя за метошката църква "Св. Георги".

Намира се на улица "Родопска".

Празнува се на 4 декември. Параклисът е към енорията на храм "Свети Василий Велики".
 
Copyright 2003-2011 © Станимака - Духовно наследство. All Rights Reserved | Web design, hosting and support by Ивайло Мирчев