Параклиси - Асеновград
параклис "Преображение Господне"Намира се на около 200 метра югозападно от Метоха. Еднокорабен, с една абсида, строен не по-късно от втората половина на XIX век. На храмовият празник за пръв път през годината се вади грозде и се освещава. Строен изцяло от камък. Има едно малко прозорче на северната си стена.

В параклиса има няколко икони по стените, като в западният му край има нар за сядане. На иконостаса, който е дървен, има икони, които са доста стари, на места разпукани, или са проядени от дървояд.

От дясната страна на царските двери има икони на Спасителя и свети Йоан Кръстител, от лявата има само една на света Богородица с Младенеца.

Храмовата икона се намира на северната стена, точно до самият иконостас. Може смело да се твърди, че тя е изключително ценна, понеже е доста голяма и майсторски изработена. Над царските двери има икона на Тайната вечеря, а от дясно и ляво над иконите от иконостаса има по две стари кандила. Има два манала, съответно намиращи се от ляво и от дясно.

Празнува се на 6 август. Параклисът е към енорията на храм "свети Василий Велики".
 
Copyright 2003-2014 © Станимака - Духовно наследство. All Rights Reserved | Web design, hosting and support by Ивайло Мирчев