Параклиси - Асеновград
параклис "Св.Неделя"

   Параклисът е построен през 1872 година, като през 1972 е обновен. Той е еднокорабен, с една абсида - отвън и отвътре полукръгла, няма нартика. Таванът в средната си част е засводен и декориран. Преди последната си рестарация е бил покрит с стар тип (турски) керемиди. Параклисът има двускатен покрив.

През 2001-2002 година беше обновен основно и вече е един изключително красив параклис. Намира се в началото на пътя за село Бачково, в близост до параклиса ”Свети Никола”. Ако е имало градеж преди 1872 година, по времето на средновековният град то той се е намирал извън стените на града. Строен е за гробищен параклис.

Kaто архитектура не се отличава с нищо съществено от останалите параклиси, може би само с това, че входа не е както при болшинството станимашки параклиси а е от южната му страна. В непосредствена близост до него се намира паметника на генерал Дандевил - освободителя на града от Османско владичество.

На западната страна има много красиво изображение на светицата, поставено там след последният и най-значителен ремонт през 2002 година, когато параклиса коренно се преобрази и вече е един от най-хубавите станимашки богослужебни сгради.

Всеки вторник в параклиса се отслужва света Божествена Литургия. Празнува се на 7 юли.

Параклиса е в енорията на храм "Св. Николай Мирликийски".
 
Copyright 2003-2011 © Станимака - Духовно наследство. All Rights Reserved | Web design, hosting and support by Ивайло Мирчев