Параклиси - Асеновград
параклис "Св. Кръст"
Параклисът e стар, но добре поддържан. Първоначалният му градеж се отнася към 1773 година. Преустроен е в XVIII век и подновен в XIX Преданието говори, че на това място е имало голяма църква посветена на светия Кръст, която е била изгорена от кърджалиите, заедно с потърсилите убежище в нея хора. Оцелял е само един глухоням, който от ужасните преживявания проговорил.

По-късно храма бил възстановен под формата на настоящият параклис малко по-встрани от първоначалното му място, защото новият регулационен план на града не позволявал на това място да има по голям храм.

Еднокорабен с една абсида. След преместването му в оригиналният си вид бил укрепен с три контрафорси. Правят впечатление множеството кръстове вплетени навсякъде в строежа - по параклиса, абсидата, покрива в и около него.

Известен е с това, че той е един от параклисите пряко свързани с едно от уникалните църковни събития в Асеновград - литийните шествия. Литийното шествие се извършва до енорийската църква "Свети Николай Мирликийски".

Литията накратно е описана бившата уредничка в Етнографския музей, изследователка на местния фолклор и обичаи Ганка Маринова:

"Вечерта преди храмовия празник (14 септември) се прави служба в параклиса, а след това с шествие, което се отличава с особена тържественост и религиозен дух, храмовата икона се занася от параклиса в енорийския храм".

Параклисът се намира на улица "Булаир".

Празнува се на 14 септември. Параклисът е към енорията на храм "Свети Николай Мирликийски Чудотворец".
 
Copyright 2003-2011 © Станимака - Духовно наследство. All Rights Reserved | Web design, hosting and support by Ивайло Мирчев