Параклис ''Св. Никола'' (XVII в.)

Параклисът е построен върху едва личащите се основи на параклис със същото име, намирал се тук и който е строен още по времето на строежа на Бачковския манастир. Разполойен е в страни от минаващия покрай Петричката крепост стар римски път. Построен е от местни търговци и занаятчии. Mястото пред параклиса е било използвано за митница и за място, където е бил събиран пазарният данък от влизащите в града търговци.
Параклисът, върху чиито основи бе въздигнат настоящият параклис е граден в началото на XVII век, в последствие съборен е в края на XIX век. Зидан е изцяло от камък на варов разтвор.
Параклисът "свети Никола" е еднокорабен, едноабсиден, абсидата му отвътре е тристенна а отвътре е полукръгла. В по-ранно време вероятно е бил засводен.
В годините след строежа на Бачковския манастир тук се основава школа за монаси, в която се е водил интензивен духовен живот.
Освен нея около параклиса е имало и приют за глухонеми монаси и е възможно параклиса да е служил като техен ежедневен молитвен дом.
На 6 юли 1995 година завършва реставрацията на параклиса. Тя е извършена от група млади хора, хора родолюбци, хора патриоти, които след месеци неуморен труд издигнаха от земята този хубав православен параклис
Според арх. Стоилов обаче реставрацията е извършена изключително несръчно и некомпетентно и от това се е изгубила автентичността на параклиса. Но въпреки това според мен е доста по-добре да има параклис "свети Никола", отколкото да има останки от параклиса. Това спомага и за по-солидното духовно ограмотяване на младото поколение асеновградчани, така също и не се обезлюдява района, което може да доведе до пълна забрава на мястото на строежа. Че тук е имало много сгради, говорят и до днес запазените основи на сгради и подпорни стени.
Свети Никола бе единствен от параклисите, чиито иконостас беше каменна зидария и това го правеше уникален.
Параклиса е в енорията на храм "свети Георги Метошки". Празнува се на 6 декември.

 
Copyright 2003-2008 © Станимака - Духовно наследство. All Rights Reserved | Web design, hosting and support by Ивайло Мирчев