Параклиси - Асеновград
параклис "Св. Димитрий Мироточиви"

   


Параклисът е граден в началото на XVII век. За него през 1628 година споменава Йерусалимският патриарх Хрисант Нотарас, в описанието на града си, на път за Бачковския манастир. Заварен е също и от пътешественика Евлия Челеби през 1669 година, който го нарича "чудесен и действен". Може би заради наименованието му "параклисът на скалата", мнозина грешно отъждествяват свети Димитър (на калето) с този параклис. На горният параклис свети Димитър на едноименната височина, над входната врата има табела с надпис " свети Димитър - 1669г ".

Аз не знам от къде идва тази датировка но 1669 е година, в която както споменах Евлия Челеби споменава параклис в града ни на име свети Димитър но той със сигурност е този, за когото говорим тук. Счетох за необходимо да дам това разяснение, защото се объркват и дати и години и имена, а всичко това е в ущърб на изучаването и каталогизирането на параклисите, църквите и манастирите. Надявам се скоро да се хвърли светлина от местните историци върху тук разглеждания въпрос.

Параклисът е еднокорабен, едноабсиден с несиметрично разположена олтарна абсида, поради скалния терен на който се намира. От северния и източния край е застроен направо върху скалата. Преди няколко години му беше направен доста солиден ремонт, от който параклиса имаше крещяща нужда, имайки се в предвид плачевното състояние в което той се намираше.

Без нартекс, входа му е от южният край, където има бетонна площадка. Пак южно около параклиса има и оградена с каменене зид полянка. За съжаление не може да се каже, че това е един от най-добре поддържаните асеновградски параклиси. Разбира се спешният му ремонт преди няколко години беше добре дошъл, но просто има още много неща за вършене, за да се превърне този параклис, който е един от най-старите запазени в града ни в един и от най-хубавите и подържани такива.

Северната стена на параклиса не е е измазана. Вижда се каменната зидария. От този северен край има две малки прозорчета, които се явяват цялата светлина за параклиса. В предният край на тази северна стена се забелязват следи от срутване, което е било закърпено с тухли, които констрастират на стария каменен градеж.

Параклис "Св. Димитрий Мироточиви" е един от най нестандартните като архитектура в Асеновград и околностите му. Изникнал сякаш от скалата той е като ням свидетел на богатото и славно минало на града ни и да се надяваме, че в най-близко бъдеще за него ще бъдат положени грижи, за да придобие онзи външен вид, който подобава на историята и значението му.

Намира се на улица "6 януари". Празнува се на 26 октомври. Към Бачковски манастир "Успение Богородично".
 
Copyright 2003-2014 © Станимака - Духовно наследство. All Rights Reserved | Web design, hosting and support by Ивайло Мирчев