Параклис ''Св. Атанасий'' (XVIII в.)

Параклисът е построен през XIX век, но по предание е бил изграден още през XVIII. Стар, но добре поддържан. Архитект Стоил Стоилов го определя като " един от най-успешно реставрираните параклиси в околностите на града ". Параклиса е приведен към неговият първообраз през 1998-1999 година, благодарение на дарителския жест на младият бизнесмен Стефан Манолов Вълков. Какви са нещата, запазени от стария параклис след реставрационните работи. Това са малката сводеста входна врата, цялостната му конфигурация при външното измазване и белосване на фасадата, както и вътрешен вид на стенописите. Така е и с изцяло подновената покривна конструкция.

Около площадката на параклиса има построени хубави пейки, както и два чудесни заслона, които го превръщат в прекрасно място за почивка и отмора. Освен това с името на този параклис са свързани и легенди за различни чудеса. За едно от тях ще приведа една статия от Асеновградския седмичник "Вестител". Автора е известният асеновградски публицист Харалампи Станчев. Статията е от брой 108 и се казва " Благодетел възстанови "Свети Атанасий ". Ето и самата статия:

"Така говори легендата:
Това бил Тома Атанасов, който заедно със съпругата си един ден решил да си направи разходка до местността Лясковската река. Минавайки покрай параклиса, той изведнъж забелязва беловлас старец да стои на входа, викайки го. Бай Тома е християнин, чувал бил за явления на светиите, но на него лично такова нещо не му се е било случвало до сега.

"Когато доближихме самият параклис видяхме една грозна картина - каза бай Тома - Покривът беше почти рухнал, а вътре изпочупени керемиди, отпадъци и кал. Още в този момент взех решение да се погрижа за параклиса. В продължение на няколко месеца всекидневен труд успях да поправя покрива, да почистя отвътре, да затворя вратата".

Като видели какво прави бай Тома, се включили и други хора - всеки се заел да помага, кой с каквото може: един донесъл килим, друг дарил нови кандилници, трети - икони... Така параклисът "Свети Атанасий" възкръснал за нов живот".
Параклисът е еднокорабен с една абсида. Според арх. Стоилов е наричан още "Света Анастасия".

Празнува се на 18 януари. Параклисът е към енорията на храм "свети Георги - кв "Метоха" (Бачковски манастир)

 
 
Copyright 2003-2012 © Станимака - Духовно наследство. All Rights Reserved | Web design, hosting and support by Ивайло Мирчев