Параклис ''Св. св. Козма и Дамян'' (XVII в.)

Параклисът е залепен за параклиса свети Стефан. Подновяван е през XIX век. Навремето тук е бил метохът на Хилендарският манастир на Света гора, и със този параклис е свързана една от най-големите хипотези и загадки за града ни, а и за цялата българска история. На параклиса има табела на която пише " През 1773 година тук склопи очи Паисий Хилендарски ". Паисий Хилендарски е завършил своят земен път в Станимака? Това е твърдение, което разбунва всички духове на историческата мисъл в България. След години задълбочени изследвания, до категоричен отговор на това къде е мястото където Паисий е умрял не се стига, но все пак везните все повече се наклоняват към бившият метох на Хилендарският манастир в Станимака - параклисът свети свети Козма и Дамян. Ето и малко информация и данни за протеклите научни изследвания относно достоверността на тази хипотеза.
Със проучването на кондиката на Хилендарският манастир от XVIII век от академик Божидар Райков става ясно мястото на смъртта на отеца, въз основа на следните места в кондиката: " Лето господне 1773 . . . прииде отец Антим от Амбелино (квартал на Станимака-Асеновград) по смерти проигумена Паисия и предае нам готови аспри гроша . . . и прочее вещи . . . ".
Знае се, че Паисий Хилендарски на два пъти е идвал в Станимака. Първо за да събира помощи за манастира и да разпространява своята книга. Вторият път идвайки в Асеновград пренощува в Хилендарският метох и тук през ноща срещу 19 юни 1773 година е склопил очи. Както пише сам той във своята история: " Аз презрех своето главоболие и от много време боледувах и страдах от стомах. ". Най-вероятната причина за смъртта му изхождайки от тези данни е, че той е получил сплитане на червата и е починал. След като е починал, слухът за кончината на обичания монах бързо обиколил българските домове из Станимака, и за кратко време в Хилендарският метох "свети Врачове" се е събрало голямо мнозинство почитатели и приятели на Паисий. Поради малките размери на параклиса опелото не е можело да бъде извършено тук и затова двама монаси - йеромонах Методий и монах Митрофан през скалата "Бардаклим" и мостчето, в носилка пренасят тялото на отеца в метоха "св. Георги" на Бачковския манастир и там извършват опелото. На другият ден в ковчег и на муле пренасят тялото му в Свищов, където е и погребано.
Отец Симеон Чунгаров - един виден изследовател на асеновградските старини пише, че в параклиса-скит "свети Врачи" е намерена щампа от Хилендарският манастир, която е запазена и проучена от Екатерина Бояджиева от БАН.
Параклисът се намира на улица "Сан Стефано".
Празнува се на 1 юли и 1 ноември . Параклисът е към енорията на храм "свети Георги Амбелинос".

 
Copyright 2003-2008 © Станимака - Духовно наследство. All Rights Reserved | Web design, hosting and support by Ивайло Мирчев