параклисивашата подкрепа

 

Параклиси - Асеновград
параклис "Св. Илия - Гръцкия"
Параклиса е наречен още ''гръцкият свети Илия''. Намира се на източният край на билото на височината ''Анатема'' над манастира ''Света Петка Мулдавска''. Той е посторен върху основите на древнотракийско светилище.

Тук е намерен оброчен паметник, който представлява мраморна плоча с размери 30/80 сантиметра. От краткият надпис върху плочата се разбира, че това е оброчен дар на Аполон Кендрисийски - един от най-тачените богове в Филипополската област, в чест на когото е бил изграден храм в Филипополис и откъдето най-вероятно този оброчен дар е бил донесен тук.

Също така около параклиса са открити и три големи делви, най-вероятно за вино с вместимост от по 300 литра, а също и фрагменти от средновековна керамика.

Параклиса има наос. Вътре има два манала за свещите. Вляво от вратата има масичка, от която богомолците могат да си вземат свещички. Интересното в параклиса, е че вътре на северната и южната стени има стенописи. Тези стенописи датират най-вероятно от последните десетилетия на XIX в, от когато датира параклиса. Вярно е, че те не се отличават с голяма художествена стойност, но пък самият факт, че ги намираме точно тук на билото на планинският връх над Асеновград сам по себе си е факт, който респектира.
Иконостаса е дървен.

Като цяло може да се даде една оценка , че параклиса ''Свети Илия'' (гръцкия) в последните години е обект на засилен интерес от страна на хора, които имат желание за неговото поддържане. Прекрасното място и хубавия изглед са важен фактор, който кара хората да идват тук и да благоукрасяват параклиса и мястото около него, въпреки труднодостъпното му местоположение.

Пред самият параклис има дървени пейки и маса над които има хубаво орехово дърво, което дава прохлада през горещите летни дни на идващите тук богомолци.

Днешният параклис датира от XIX век, като до преди десетина години състоянието му беше плачевно. Но благодарение на християни от Асеновград, параклисът бе ремонтиран, като беше укрепен покрива, керемидите, притвора беше боядисан и варосан и на около десет метра в източна посока беше сложен голям петметров дървен кръст. Този кръст преди години, благодарение на миряни и свещеници бе заменен с друг, близо 5-метров железен.

Празнува се на 20 юли.

Параклиса е в енорията на храм ''Свети Георги''.
 
Copyright 2003-2012 © Станимака - Духовно наследство. All Rights Reserved | Web design, hosting and support by Ивайло Мирчев