параклисивашата подкрепа

Параклиси - Асеновград
параклис "Св. Три Светители"
Параклисът e построен през 1998 година и е един от най-новите в историята на града ни. Намира се до разклона за язовир ”40-те извора в близост до разклона за село Мулдава. За него нямам много информация, освен една статия от вестник ”Вестител”, която мога да предложа тук:

”Нов параклис осветиха свещениците вчера край Асеновград. Мястото на разклона за село Мулдава е избрано специално заради многото пътни трагедии тук. Около 10 невинни жертви погълна участъкът за последните години, най-пресен е случаят със седемгодишният Любомир Николов. Момчето се прибирало с баща си с мотоциклет, когато бягаща змия по пътя ги принуждава да спрат. Любчо е премазан от преминаваща лека кола. Четири войнишки живота отиват пак на същия разклон при автомобилна катастрофа, припомнят паметливи. Параклисът е граден с дарения на близки на загиналите и е по проект на едноименен параклис край Кръстова гора”.
Като архитектура колоните пред входа му, парапета свързан с тях, както и покрива на параклиса , върху който липсват керемидите са нещо съвсем ново за архитектурния модел в Асеновград, както и в околните села в региона."

Кой е архитектът на въпросния параклис аз не знам, но със сигурност мога да твърдя, че като постройка е най-нестандартният от всички описани тук.
Параклиса се намира в съседство с параклиса "Свети апостоли Петър и Павел" и е построен най-вероятно в частен имот, тъй като няма постоянен достъп до него, а има ограда както се вижда и от снимките.

Параклиса "Свети Три Светители" е единствения параклис в района, чиито патрони са тримата велики учители на Православието. Така в повече дни в годината православната общност в града ни има поводи за богослужебно посещение.

Празнува се на 30 януари.
 
Copyright 2003-2011 © Станимака - Духовно наследство. All Rights Reserved | Web design, hosting and support by Ивайло Мирчев