Параклис '' Св. Пантелеймон '' (XIX в)

Параклисът ''Свети Пантелеймон'' се намира на височината Баделема. Той датира от дълбока древност. Строен е най-вероятно на мястото на езическо капище, Обикновено е нямало възвишение или връх без такова още от тракийско време и много от днешните параклиси са били строени на такива места или стари езически светилища са били преустройвани за нуждите на християните. Именно разположението на параклиса ме кара да предполагам, че на това място е имало древно светилище. На това място са били намерени много ценни находки, хвърящи светлина върху мястото наоколо.
Параклиса е доста голям и просторен и притежава наос, което не е особено характерно за местните параклиси. Това го прави един от най-големите параклиси в Асеновград. Тавана му е под формата на арка. Няма стенописи, само по стените има няколко апликации на цветя. На иконостаса освен иконите на Спасителя, Божията майка, патрона на паркалиса - свети Пантелеймон и свети Йоан Кръстител има още икони на свети Георги, чиято икона е в гръцки стил, икони на света Варвара и свети Атанасий. Над тях има само един пояс икони на различни светии.
Иконостаса е дървен и не е украсен с дърворезби. Над иконостаса има седем стари сребърни кандила. Пет са отдясно на царските двери а седем отляво - над иконите на светата Божия майка и свети Пантелеймон. Има три големи манала, от които два отляво и един от дясно. Пода е от мозайка в сиво-черни цветове, отляво и отдясно има столове, на които богомолците да сядат. Подновен през XIX в. Доскоро покривът му беше от така наречените ''турски тухли'', но след ремонта му в периода 25-29 май през лятото на 2000 година, покривът му бе изцяло подновен.
Свети Пантелеймон е патрон на лекарите. Вярата в лечителските способности на светията е толкова голяма, че всеки петък тук се правят служби посветени на него.
Намира се близо до Палеонтологичния музей в града
Празнува се на 27 юли. Параклиса е в енорията на храм ''Света Троица''.

     
 
Copyright 2003-2012 © Станимака - Духовно наследство. All Rights Reserved | Web design, hosting and support by Ивайло Мирчев