Параклиси - Асеновград
кв. Горни Воден - Параклис ''Св. Влас"

     


Параклисът се намира източно от пътя Горни Воден - св. Кирик. Строен е през втората половина на XIX в. В унисон с тогавашната традиция всички занаятчии да имат свой светец-покровител и да строят параклис в негова чест, така и чивчиите построяват параклис, посветен на свети Влас.

Оскъдна е информацията за историята на самият строеж, както и на строителите. Дори и в книгата на изтъкнатия историк и познавач на миналото на Горни Воден - Никола Филипов "Воден през вековете", където иначе има изключително ценна информацията за историята на окoлните параклиси и манастира, нямаше нищо конкретно за този параклис, което можеше да се напише тук.

До 2001 година той беше в доста занемарено състояние, но в следващите години местни християни се погрижиха за това да не би параклиса да бъде победен от времето и да потъне в забвението на историята. Той беше измазан наново, беше му построен навес, и изобщо беше възвърнат към живот, за да може в него спокойно да се служи и слави името Христово Празнува се на11 февруари.

Параклиса е към манастира ''Свети Кирик и Юлита''

 
Copyright 2003-2013 © Станимака - Духовно наследство. All Rights Reserved | Web design, hosting and support by Ивайло Мирчев