Параклиси - Асеновград
параклис "Св. Стилиян Пафлагонийски" (Детепазител)
Параклисът се намира в близост до параклиса "свети 12 апостоли". Вероятно е строен през 1840 година. През 1937 година рухва. Изграден е наново, точно когато патрарх Кирил встъпва на Пловдивската митрополитска катедра - 1938г. Реставрацията е извършена от майстор Янко.

Храмовата икона и иконите на Света Богородица и Спасителя са работени от зограф Христо Николов - Одринчанина. На храмовата икона на Св. Стилиан стои надпис: "Децата са дар от Христа, пазете ги". Иконата носи датата 1856 година.

На иконата на Света Богородица - Елеуса има надпис на гръцки език от 1849 година който гласи: "Преблажена, пази нас почитателите на твоя образ". Реставриран наново в края на XX век от хора, живеещи в съседство до него.

Параклисът е изграден на два етажа. Долният етаж е за костите на покойници, които се полагат в съндъчета - обичай, останал от първите години на християнската църква. Този случай не е единствен за Асеновград (параклиса-гробница "Св. Симеон Стълпник" в двора на храм "Св. Никола").

Иконостаса е много хубав, върху бял фон и позлатени слънчеви лъчи. Напомня иконостаса на Екзархийският параклис "Свети Иван Рилски" в Цариград.

Еднокорабен, едноабсиден, без нартика. Покрит е с двускатен покрив.

Заедно с останалите 11 параклиса към енорята на храм "Света Богородица Успение" са обявени за паметници на културата, Д. в. бр. 38 от 15. V. 1970г. Д. в. бр. 37 от 17. II. 1939г. и Д. в. бр. 60 от 1940г. съгласно закона за Паметниците на културата обнародван в Д. в. бр. 29 от 11. IV. 1969г.

Намира се на улица "Шейново" 10.

Празнува се на 27 юли. В енорията на храм "Света Богородица Успение".
 
Copyright 2003-2012 © Станимака - Духовно наследство. All Rights Reserved | Web design, hosting and support by Ивайло Мирчев