И нашият град има своя Гюро Михайлов

Един от активните участници в Съединението на Княжество България и Източна Румелия на 6 септември 1885 година е Никола Черняев. За неговите заслуги местните политици-стамболовисти го назначават за стражар.

Изключително смел и дисциплиниран, предан на служебните си задължения, Никола Черняев оставя името си свързано с две събития, които възбуждат духовете в града по онова време. И в двете събития той е главния герой.


Първото е станало на 22 август 1922 година. Пощенската кола, която се движи между Асеновград и Чепеларе, през този ден прекарва значителна парична сума. Банда крадци научила за ценния товар и за маршрута на колата. Определен е денят на нападението. Бандитите нападат пощенската кола, но са посрещнати от изстрелите на охраняващия Никола Черняев. Той не се уплашил и с риск за живота си успял да неутрализира акцията на крадците. За смелата си постъпка е награден.

Друга случка, която впечатлява местната общественост по онова време, станала на 18 април 1928 година. В деня на голямото заметресение, познато в историята като Чирпанското земетресение (понеже там бил епицентърът на труса), Никола Черняев е на пост на вторият етаж на местната поща. Въпреки че сградат се люлее от земетръса, стените се пропукват, падат отломки от тавана, Никола Черняев остава на поста си, без да напусне сградата. Той запазва не само хладнокръвие, но проявява и героизъм, за който вестниците на спестяват своите хвалебствия. Знае се, че и нашият град е пострадал значително от това земетресение, както и редица села от околията. За тази постъпка Черняев отново е награден.
 
Copyright 2003-2011 © Станимака - Духовно наследство. All Rights Reserved | Web design, hosting and support by Ивайло Мирчев