Да заместваш лъв - Костадин Буюклиев

Йордан Главата от с. Бачково имаше 7 деца. От 7 години бе безработен и на седемгодишният му дочен костюм имаше повече кръпки, отколкото е била първоначалната площ на текстилния материал за ушиване на дрехата.

- Мряхме от глад - споделяше високият, но съсухрен мъжагас авторитетен басов глас и убедителен поглед при изказа и на най-голямата лакърдия. - С кучета съм се борил пред асеновградските касапници, за да грабна преди тях изхвърленият бял свински дроб и зарадвам дечурлигата.

Най-накрая се явих пред директора на един цирк в Пловдив и го моля за каквато и да е работа.
- Имаме нужда от лъв - сподели той с болка и ме попита мога ли да ревна като лъв.


Поизпъчих се към него и така изревах, че той падна от стола и пропълзя под масата.

- Ставаш за лъв - каза директорът и ми определи надница от 5 лв. Хвърлих се да му целувам ръка. След малко даде разпореждания на двама циркаджии, които ме набутаха в една лъвска кожа, зашиха отвора и ме поведоха към метална клетка. Отвориха вратата и, а после, като влязох в нея, превъртяха ключа зад гърба ми.

Оглеждам се аз и виждам пред мен един друг лъв:

- Здрасти колега! - викам му, приближавам се и го питам: - колко лева е твоята надница?
Ония почва да ръмжи, а аз го потупвам по гърба.
- Не ме карай и аз да изръмжа, че...

Оня ревна, подаде език и зъби като ками и скочи като пружина. Той скочи, но аз го впечатлих с едно задно салто и умението ми като маймуна да се изкача по металните пръти и прилепна на тавана на клетката. Нямах грешка - лъвът беше истински, настръхнах като таралеж пред лисица. Чист африкански лъв.... подскочи два, три пъти към мен, но аз бях прилепнал като таванска мазилка и крещях с все сила:

- Не искам да съм лъв! Майната ви на петлевовата надница... Отваряйтеее...

И като направиха това, побягнах и щях да бягам чак до Бачково като лъв, но ония ме уловиха и смъкнаха кожата. Пъхнаха в джоба ми две надници и съжаляваха, защото и в Африканямало лъв, чиито рев да може да огласи цял Пловдив и да прави реклама на цирка им.
 
Copyright 2003-2012 © Станимака - Духовно наследство. All Rights Reserved | Web design, hosting and support by Ивайло Мирчев