Играта "Калиманди" е измислена в Станимака

Прочитайки заглавието на настоящия материал, по-недоверчивите ще си помислят, че това е проява на локалния патриотизъм - нещо, което, без преувеличение, е характерно за българина. Въпреки че някой могат да опровергаят това с факта, че седем града в Гърция претендират да бъдат родно място на гениалния елиснки поет Омир .
Но нека не философстваме. И все пак онова, което се твърди в заглавието, е абсолютно вярно. Как е станало това?

На 7.04.1912 г. в Станимака с подобаващ ритуал била открита нова (поредната) тютюнева фабрика, носеща името " Родопи ". Неин собственик е бил някой си Жиши Т. Калиманди.

Дали това е бил гръцки фабрикант или някое станимашко паликаре, трудно може да се докаже. Пък и не е нужно в случая. Според един от тогавашните станимашки вестници фабриката произвеждала "най-доброкачествен тютюн и папироси от различни качества с машина, движеща се с мотор". Всеки би завидял на такова нещо по това време. Производствената продукция била опакована в красиви кутии с различни илюстрации, които много се нравили на пушачите. И не само на тях. Вероятно това, да се опаковат цигарите в привлекателни кутии, е било модно явление, защото в Пловдив също има такова нещо. Децата също забелязали новите кутии и започнали да го колекционират. Най-напред това направили питомците на прочутия лозар Манолкоолу - те имали най-много събрани обложки от цигарени кутии. Един ден (също като в приказките) край Метоха малките станимаклийчета започнали да играят на нова игра. Едните обирали "калиманди" на другите . Така се родила играта, която заслужено била наречена "калиманди". Оттук тя се разпространила ил цяла България.

Нека сега децата се радват, че са се родили в този град.
 
Copyright 2003-2011 © Станимака - Духовно наследство. All Rights Reserved | Web design, hosting and support by Ивайло Мирчев