Станимашки поп резили цариградския патриарх

Станимаклии са от край време любопитни. Или всичко да знаят. Или почти всичко. И много често, когато информацията е труднодостъпна, те проявяват завидно умение и находчивост, за да се доберат до нея. Ще илюстрирам разсъжденията си с един уникален случай, случил се в градеца ни в края на 1921 г. Та точно тогава гръцкият вестник "Вима" ("Трибуна") съобщава с голямо заглавие, че е избран нов цариградски патриарх - гръкът Милетиос. Хубаво, но той бил непознат за българите, камо ли за станимаклии. Събрали се поповете, събрали се църковните настоятелства - умували, па решили да изпратят по-отропания поп Манол Милев да разузнае що за птица е новия патриарх.


Така де - на грък вяра да нямаш! Качил се той на трена, отишъл в града на Босфора, слухтял, разузнавал в навечерието на Нова година пратил една депеша (телеграма), в която се казвало: "Новият патриарх е роден на остров Крит, в епархията Виянос, в семейството на конекрадци. На 14-годишна възраст счупил пангара на селската църква , взел няколко кюлчета металици (десетачета) и изчезнал безследно. След години се озовал в Александрия, където започнал да проповядва от амвона словото Божие. Не минало много време, изчезнал и от Александрия за недотам морални и богоугодни постъпки. Няколко моми се оплакали, че Милетиос ще бъде бащата на техните деца. След време се установило, че Милетиос е извършил кражба на църковни съдове и бил даден под съд от алекнсадрийския патриарх. Това е нечестив човек и жалко, че такъв ще ни ръководи".

Нямало какво да се прави - никой не питал станимаклии при избора на новия цариградски патриарх. Но затова пък истината никой не може да я скрие. На 31 декември 1921 година станимашките и пловдивските вестници публикували пълния текст на въпросната депеша.
 
Copyright 2003-2012 © Станимака - Духовно наследство. All Rights Reserved | Web design, hosting and support by Ивайло Мирчев