Пиянството на един град

Навярно станимаклии в началото на миналия век са били стабилни пиячи, защото излизащия по онова време вестник "Дружба" констатира следното: "Неведнъж сме изтъквали, че в България едва ли има втори град като нашия, който се слави със своите пияници. Не стига, гдето в града пияните са легион, но те се ползват с такава широка неограничена свобода, че често пъти трезвен човек не смее да излезе навън.

Сега наскоро е въведена и нова една система на сгрупирано пиянство, тъй като например се събират няколко души, напиват се и в такова състояние извършват цяла церемониална процесия, с няколко коли обикалят улиците на града, излагат си всичкия цинизъм, който може да роди една пияна глава.


По същото време пред колите вървят, свирейки, всички латерни и даули на града - цяло вавилонско стълпотворение - струва ви се пред тая сцена като че ли се намирате в африканския град Тимбокту при извършването на някои дивашки обреди.

Тези резиллици само в наший град могат да се твърдят. А какво назидание вземат младите от подобни Бакхусови сцени, лесно е да разберете. Ето защо ний виждаме из улиците на града вчерашни деца свободно и безсрамно да се разхождат пияни, а всички ний заедно с полицията стоим пасивни зрители пред ужасите на този порок, когато можехме и можем със словото си и със строгостта на закона да турим край на злото, което заплашва да ни унищожи".
 
Copyright 2003-2013 © Станимака - Духовно наследство. All Rights Reserved | Web design, hosting and support by Ивайло Мирчев