Опитите за убийства в града не са от вчера

Разгръщайки старите течения на в. "Дружба" от началото на миналия век се натъкваме на един впечатляващ текст: "Ето защо полицията трябва зорко да следи такива нехранимайковци и тъмни личности, които нямат затвърдено местожителство, дошли са от странство и да злоупотребяват с широката свобода, на която се наслаждават в нашата мила родина.

Властта трябва да провери паспортите на всички подобни външни лица, живущи в града и съмнителните и неблагонадеждните от тях и да отпраща отгдето са дошли. Нека малко повече грижи се отделят за защита на българина".

Кое е предизвикало упрека на автора към властта?


През лятото на 1904 година някой си Алекса Единарлията стрелял четири пъти по Тодор Иванов Цирипулов. Престъпникът е от месеци в Станимака и е дошъл тук от Одрин, където е извършил няколко убийства. Установявайки се в града ни, той отваря кафене, като наема помещения под наем. Цирипулов се заканва, че ще му отнеме кефенето. Когато стреля Алекса извиква: "Шест души досега изядох. С тебе нека станат седем!"

Случаят, предизвикал ксенофобия в града, е ликвидиран бързо и полицията съобщава, че злосторникът е предаден на правосъдието.
 
Copyright 2003-2013 © Станимака - Духовно наследство. All Rights Reserved | Web design, hosting and support by Ивайло Мирчев