Майстор Никола - възстановява Бачковския манастир - Иван Гащилов

Майстор Никола от с. Югово е един от първите родопски строители и дърворезбари.Той е първият мащабен възстановител на Бачковския манастир, разрушен от турците.

Закърмен е с умението на майсторите от прочутата Юговска строителна школа.
Родопа планина го вдъхновява и засилва жаждата му за свобода и духовна независимост.

На средна възраст проектира цялостния архитектурен план на разрушения манастир и започва със зидарската си чета да възстановява североизточното и северозападното крило.

През 1601 г. възстановява магерницата, а през 1604 г. построява манастирската църква "Св. Богородица". После продължава да работи по възстановяването на манастира до 1623 година.

Зидарската чета на майстор Никола не била голяма, затова възстановяването траело няколко години. Когато се налагало да се свърши нещо спешно, оставали да пренощуват в Бачково. През останалото време си пътували до Югово.

Твърди се, че майстор Никола не възстановява манастира върху старите основи, а прави промени, които турците не забелязват. Чрез красотата и монументалното въздействие на архитектурата манастирът да повдига и укрепва вярата му за по-добро.

Архитектурата на манастира излъчва вътрешна жизнерадостност. От паянтова постройка се превръща във величествена двускатна каменна сграда. Виншната фасада е строга и понякога студена като високите скали на планината. Красотата е немислима без старата кула, намираща се на северната страна, строена заедно с манастирската сграда през 11 век.

Прекрачим ли през тежките, обковани с желязо порти, през погледа ни се разкрива монументален приказен замък, опасан от просторни чардаци, с дантелен резбован парапет, с резбовани дървени колони с арки. Зад тях са наредени монашеските килии, гостни, хотелски стаи. На източното крило е игуменарницата.

Скрита между манастирските стени е и старата магерница с мраморна плоча с надпис:

"Настоящата мраморна трапеза е от иждивенията и разходите на всесветейшия и славенейши бивш митрополит на Филипопол г-н Дамаскин при игуменството на всесветейшия свети игумен йеромонах г-н Матей в годината на спасителя Христос 1601 индект 14 направена от майстор Никола".

Ако народните будители Левски и Ботев, обладани от патриотизъм с перо, оръжие и саможертва накараха света да обърне внимание на нашия изстрадал народ, майстор Никола с длето, чук, мистрия и завидно родолюбие издигна от руините Бачковската света обител. Трудно можем да си представим и анализираме организацията, която първомайстор Никола създава при участието на десетки майстори от Югово. Изграждането на тази величествена сграда за времето си говори много. Това е повече от школа. Вероятно през тази школа са минали по-голямата част от бъдещите среднородопски майстори, градили възрожденската архитектура в Тракия и Родопите.

Въпреки големите заслуги на майстор Никола, като архитект-строител, името му е останало в забвение. Малко хора знаят за неговите дела.

 
Copyright 2003-2011 © Станимака - Духовно наследство. All Rights Reserved | Web design, hosting and support by Ивайло Мирчев